MENIGHEDEN LYS & SALT


  • KIRKETRADITIONEN
  • BIBELSK KRISTENDOM
  • HOME
  • KONTAKT

⇐ TILBAGE



HVORFOR FLÆSKESTEG, GÅS OG JULEKAGER?



HVORFOR ER DER FLÆSKESTEG, GÅS OG JULEKAGER PÅ BORDET?

At vi ovenikøbet spiser svinekød ved denne fest, viser os, hvor gudsbespottelig den er, for svinekød er uren føde i den jødiske termologi.


På Yule-dagen ofrede sakserne i det nordvestlige Tyskland et vildsvin til solen. Senere, omkring 1400-tallet, bosatte nogle sig i Britannien og blandede sig med anglerne - angelsakserne. Svinets og vildsvinets hoved ses stadig på julebordet i England, såvel som grisehovedet med et æble i munden også har kunnet ses i danske slagterbutikker ned igennem tiden, selvom grunden dertil for længst er glemt. Også ”julegåsen” og ”julekagerne”, som vi sætter så stor pris på i dag, var vigtige ingredienser i tilbedelsen af den babylonske "Messias" og blev praktiseret både i Egypten og Rom.


I mange lande finder vi eksempler på gåsens hellige karakter. Det er velkendt, at Rom i et tilfælde blev reddet fra at blive overrumplet af gallerne i nattens mørke, fordi gæssene i Jupiters tempel kaglede højt og advarede om dette angreb. Der er derfor ingen tvivl om, at den hedenske fest ved vintersolhverv - med andre ord julen - blev holdt til ære for den babylonske "Messias", barnet på armen af Himmeldronningen – "Yulebarnet".


Betydningen af den næste dag i den pavelige kalender bestyrker på det allerkraftigste det, der allerede er sagt. Denne festdag kaldes "Vor Frues Dag" og fejres i Rom den 25. marts.