JULEN: HEDENSKABENS FEST
At ”Christmas” - julen - oprindelig var en hedensk fest er udenfor enhver tvivl. Tiden på året og måden den fejres på, viser hvor den kommer fra.
I Egypten fødte den egyptiske Himmeldronning, Isis, en søn og han fødtes "omkring ”vintersol-hverv" (Wilkinson’s Egyptians, vol. iv. p. 405.) Denne dag, der på vore breddegrader er kendt som "Yule-dag", viser med det samme, at det har hedensk og babylonisk oprindelse. "Yule" er det kaldæiske navn for "spædbarn” eller "lille barn” og den 25. december blev, af vore anglo-saxiske forfædre, kaldt "Yule-dag" eller "Barnets dag", og natten før denne dag blev kaldt "Moders nat", langt før kristendommen kom ind i billedet. I Norden bruger vi stadig ordene JUL, julenat, juleevangeliet, "julemand - ham fra Grønland" og julenisser i al almindelighed.
Det er nok de færreste, som er klar over, at ”Yule” er det babylonske ord for ”spædbarn”, og at den 25. december blev kaldt ”Yule-dag”, pga. Himmeldronningens søn. Natten før denne dag blev kaldt ”Moders nat”, længe før julen blev fejret som en såkaldt kristen fest. Det var ikke en tilfældighed, at netop denne dag blev valgt. Det var fordi den, i flere århundreder før Jesu fødsel, havde været fejret iblandt hedningerne som en højtidsdag for fødsel af den babylonske himmeldronnings søn, som var hedningernes afgud.
Ordet jul går desuden helt tilbage til det gammelnordiske ord "Jol", som var en betegnelse for den hedenske vintersolhvervsfejring - som fejres som den korteste dag på året.
Som så mange andre ting fejrede vikingerne vintersolhverv med en god, gedigen drukfest. I stedet for at fejre jul – de var jo ikke kristne – fejrede vores forfædre højtiden ved at drikke jól. Vintersolhverv var vikingernes jul, hvor de ikke fejrede, men drak jól og havde midvinterblót, en ofring for at sikre frugtbarhed. http://www.vintersolhverv.dk/
De fejrede, at solen vendte tilbage. Vintersolhverv er det tidspunkt, hvor solen står lavest på himlen, og dagene herefter bliver længere. Før den Kristne æra, kaldte Romerne denne dag for ”Dies Natalis Solis Invicti” (fødselsdag for den Ubesejrede Sol). Tidligere blev Saturnalia fejret i Rom. Det var en berygtet og vild fest.
Vintersolhvervsfester er en af verdens ældste helligdage. Der er flere kendte ritualer, der er forbundet med dette solhverv end til nogen anden tid af året. Ifølge Nationalmuseet, der citerer en gammel arabisk kilde, fejrede vikingerne højtiden med en stor fest, hvor de spiste, drak og ofrede dyr:
"De fejrer en fest, hvor alle kommer for at ære guden og for at æde og drikke. Den, som slagter et offerdyr, ved døren, til sin gårdplads, rejser pæle og sætter offerdyret derpå. Det er for at folk kan vide, at han ofrer til sin guds ære", skriver denne araber om sine oplevelser med vikingerne i Hedeby.