Denne indædte fjende af sandheden er beskrevet i Åbenbaringen:
Og der viste sig et andet tegn på himlen, en stor ildrød drage (Åb 12,3)
Begrebet drage og de associationer, man oftest forbinder den med, vil ofte vende læserens opmærksomhed mod de fabel-drager i Middelalderen, som var udstyret med vinger. Men på det tidspunkt, Johannes modtog Åbenbaringen - i det 1. århundrede, havde man ikke den samme opfattelse af begrebet drage.
Grækernes drage var ikke andet end en stor slange; og af indholdet i Åbenbaringen fremgår det også, at dragen beskrives som slangen. (Åb 12,3+14) Ordet ildrød betyder sandsynligvis gloende - derfor er den ildrøde Drage: Ildens Slange.
Vi har allerede set, at ilden blev tilbedt som den, der oplyser og renser - og at solen blev dyrket som den store lyskilde under navnet Ba’al. Mennesker taler ofte som om at det, at dyrke solen og himmellegemerne, nærmest er en harmløs beskæftigelse, som mennesker let - og helt uskyldigt - kan komme i kontakt med, som fx, i vore dage, via astrologien. Men allerede på Moses tid (1500 f.Kr.) blev israelitterne advaret mod at dyrke solen og himmellegemerne:
Og løft ikke dit blik mod himlen, så du ser solen, månen og stjernerne, hele himlens hær, og lader dig forlede til at tilbede og dyrke dem… (5 Mos. 4, 19)
I den primitive verdensomspændende mytologi er slangen et universelt symbol på solen. I Egypten var et af de mest almindelige symboler på solen eller solguden en rund skive med slangen rundt om.
Ligesom solen blev dyrket som den store livs- og lysgiver i den fysiske verden, blev slangen dyrket som den store oplyser af det spirituelle ved at have givet menneskeheden kundskaben til at kende godt og ondt. Lægeguden Asklepios’ stav, om hvilken hans ”hellige dyr", slangen, snor sig, bruges stadig i dag som symbol på læge- og apotekerstanden.
Under alle omstændigheder har vi, både fra den Hellige Skrift og fra den profane verden, bevis på det faktum, at tilbedelse af slangen begyndte side om side med sol- og ilddyrkelsen.
Paulus taler tilsyneladende om denne sag, når han siger:
De hævdede at være vise, men blev tåber, og de skiftede den uforgængelige Guds herlighed ud med billeder i skikkelse af forgængelige mennesker, fugle, firbenede dyr og krybdyr (slanger) … De udskiftede Guds sandhed med løgnen og dyrkede og tjente skabningen i stedet for skaberen – han være lovet til evig tid! Amen (Rom. 1, 22-23; 25)
Fønikeren Sanchuniathon, som man antager levede på Jesu tid, skriver:
Således regnede man fra begyndelsen slangen for at være en del af et guddommeligt væsen. For dette dyr ansås for at være det mest sprituelle af alle krybdyr og for at have et fyrigt væsen, såvel som at den udviser en utrolig hurtighed, når den bevæges af ånden, uden hverken hænder eller fødder … Derudover har den en lang levetid og evnen til at forny sin ungdom … således som den er beskrevet i de hellige bøger; af hvilken grund dette dyr er blevet en del af de religiøse skikke og mysterier.
På denne måde blev solen, den store ildgud, identificeret som slangen. Men den havde også en menneskelig repræsentant, og det var Tammuz, for hvem Israels døtre sørgede.
I Åb. 12,3-4 står den store ildrøde drage, eller den store ildrøde Slange foran Kvinden med en Krans af tolv Stjerner. Katolikkerne mener at hun er Jomfru Maria, men Bibelen viser klart at denne kvinde repræsenterer Zion:
Zions datter, vrid dig i smerte, og pres som en fødende kvinde,… (Mik. 4, 10)
Israel træder frem gennem patriarkerne: Abraham, Isak og Jakob med deres hustruer og arvinger - de tolv stammer, sådan som Josef drømte:
Nu har jeg igen haft en drøm: Jeg så solen, månen og elleve stjerner bøje sig for mig. Da han fortalte sin far og sine brødre den, skældte hans far ham ud og sagde til ham: Hvad er det for en drøm, du har haft? Skulle jeg og din mor og dine brødre virkelig komme og bøje os for dig? (1 Mos. 37, 9-10)
Dette er Israel, som Paulus beskriver på denne måde:
De er jo israelitter … de har fædrene, og fra dem er Kristus kommet som menneske – han, som er over alt og alle, Gud, være lovet til evig tid! Amen (Rom. 9, 4-5)
Klik dig ind på billederne for at læse mere